With Sika there is no Shortcut to Safety

A szélvédő által nyújtott biztonság

 

A szélvédő mint védőfal

Frontális ütközés esetén az apró szenzorok a másodperc ezredrésze alatt érzékelik a becsapódást és aktiválják a légzsáko(ka)t a járműben utazók védelme érdekében. A teljesen kinyílt légzsák a bekötetlen utas teljes testsúlya által keltett erőnek a jelentős részét el tudja nyelni az ütközés során. A hatékony működéshez a légzsáknak szüksége van a többi karosszéria elemen való megtámaszkodásra, különösen a beragasztott szélvédőre. Ha a szélvédőt nem megfelelően ragasztották be, vagy nem tartották be a Biztonságos Műhelyelhagyási Időt (SDAT) az üveg elválhat a jármű karosszériájától, ezzel kockáztatva az autóban ülők testi épségét.

 

A szélvédő mint szerkezeti elem

Sok járművet úgy terveztek, hogy a szélvédőnek szerepe van a karosszéria torziós merevségének növelésében. A járműgyártók körültekintően választanak speciális, magas modulusú poliuretán (PUR) ragasztókat a szélvédő beragasztásához. Menet közben az útról érkező dinamikus erők hatnak a járműkarosszériára, mely erők a magas-modulusú PUR szélvédőragasztónak köszönhetően átadódnak a szélvédőre. Végeredményben a karosszéria merevsége a beragasztott szélvédőnek köszönhetően növekszik. A szélvédő szerkezeterősítő funkcióját figyelembe véve a magas-modulusú ragasztó lehetővé teszi a járműgyártóknak a felhasznált acélelemek vastagságának minimalizálását, miközben ez súly és költségcsökkentést is jelent.

 

A szélvédő mint utolsó védvonal

Nyilvánvaló, hogy a szélvédő egyik legfontosabb funkciója a járműben utazók kirepülésének megakadályozása baleset esetén. A helytelen beszerelés illetve irreális SDAT figyelembevétele óriási veszélynek teszi ki a jármű utasait egy ütközés során. Tanulmányok azt mutatják, hogy az USA-ban a járművek utasainak 17%-a, Magyarországon kb. 30%-a nem köti be a biztonsági öveit, emiatt még fontosabb a megfelelő szélvédőbeépítés.

 

Megosztom

Kövess a Facebookon is!

Ajánlott oldalak

Sika hajóipari weboldal

Sika hajóipari weboldal

 

 

Az év autóüvegezoje
Az év autóüvegzője
verseny

Sika Termékkereső App

Sika Product Finder